Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 7 november het Wetsvoorstel Arbeidsmarkt in Balans naar de Tweede Kamer gestuurd. We kennen nu dus ook het advies van de Raad van State. Het wetsvoorstel is grotendeels gelijk aan het concept-wetsvoorstel dat in april aan een internetconsultatie onderworpen is geweest en waarover u meer las in dit artikel op onze site. Belangrijkste vraag blijft ook na het advies van de Raad van State en de reactie daarop van de Minister: hoe gaat de nieuwe ontslaggrond, waarbij elementen van zes andere ontslaggronden bij elkaar opgeteld mogen worden, geïnterpreteerd worden? Enerzijds is het de kennelijke bedoeling om met die cumulatiegrond ontslag te vergemakkelijken. Anderzijds is het uitdrukkelijk niet de bedoeling het huidige gesloten systeem van ontslaggronden te verlaten. Wat gaat het nu worden als sprake is van een beetje ongeschiktheid, behoorlijk (maar wellicht niet onherstelbaar) verstoorde verhoudingen en ook nog enigszins verwijtbaar gedrag van de werknemer? Dat lijkt toch vooral van de rechter af te gaan hangen. Het persbericht op de site van de Rijksoverheid laat er overigens weinig misverstand over bestaan hoe we dit moeten zien:
Ontslag wordt ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden, de zogenaamde cumulatiegrond. Nu moet de werkgever aan een van de acht ontslaggronden volledig voldoen. Deze nieuwe negende grond geeft de rechter de mogelijkheid omstandigheden te combineren.
Het advies van de Raad van State om ook elementen als bedrijfseconomische omstandigheden of arbeidsongeschiktheid bij de cumulatiegrond te betrekken heeft het overigens niet gered. De toetsing daarvan blijft voorbehouden aan UWV.