Onze advocaten Marion Scholtes en Sanne Kruithof schreven voor het themanummer van School en wet over vijf jaar passend onderwijs een overzichtsartikel over de ontwikkelingsperspectief (OPP). Hun conclusie is dat het OPP van een relatief onbekend (en onbemind) document is geëvolueerd in een belangrijk document dat handvatten biedt voor de aan te bieden ondersteuning en het geeft vaak een overzicht van de reeds ingezette ondersteuning met evaluatie en afspraken die onderling zijn gemaakt.
Scholtes en Kruithof zien ook nog knelpunten. Zo signaleren zij dat de wet bij de termijn waarbinnen het OPP moet worden opgesteld uitgaat van het moment waarop een nieuwe leerling wordt ingeschreven, terwijl in de praktijk vaak pas een OPP wordt opgesteld nadat de school bekend wordt met het feit dat een al toegelaten leerling extra ondersteuning nodig heeft.
Ook heeft het ingevoerde “instemmingsrecht” het er niet eenvoudiger of overzichtelijker op gemaakt. De Geschillencommissie heeft inmiddels éénmaal het standpunt ingenomen dat een OPP niet kan worden vastgesteld wanneer geen overeenstemming bestaat over het handelingsdeel daarvan. Bij gebrek aan doorzettingsmacht van scholen, is het de vraag wat er gebeurt in een dergelijke (langdurige) situatie en of (en hoe) een school in een dergelijke situatie gehouden kan worden aan de zorgplicht.
Het hele artikel kunt u hier lezen.