In de cao PO 2016 -2017 is de regeling ontslagbeleid en werkgelegenheidsbeleid voor het bijzonder onderwijs aangepast. Rddf-plaatsing of afvloeiing in het kader van een sociaal plan vinden binnen het bijzonder onderwijs plaats per 1 februari van het jaar dat aan eventueel gedwongen ontslag voorafgaat. Cao-partijen menen met de gewijzigde rddf-systematiek de besparing gevonden te hebben die noodzakelijk was om de transitievergoeding in het bijzonder onderwijs budgetneutraal in te kunnen voeren.
Voor schoolbesturen met ontslagbeleid is de datum van 1 oktober aanstaande van belang. Met de wijziging van de regeling ontslagbeleid, is afgesproken dat twee jaar voor verwachte afvloeiing een melding wordt gedaan bij vakbonden en PO-Raad. Voor verwachte formatieve problemen op 1 februari 2018 kon de melding niet op tijd worden gedaan, omdat voor 1 februari 2016 deze meldingsplicht nog niet was afgesproken en van kracht was. Daarom is in de cao PO afgesproken dat voor 1 oktober 2016 gemeld kan worden, om mensen met ingang van 1 februari 2017 in het rddf te plaatsen (artikel 10.4a lid 3 cao PO 2016-2017).
In artikel 10.4a lid 1 cao PO is beschreven aan welke voorwaarden de melding moet voldoen. Een melding wordt per e-mail gedaan aan melding@poraad.nl. Op die wijze zijn de vakbonden en de PO-Raad geïnformeerd, zoals duidelijk wordt uit de toelichting bij artikel 10.4a cao PO. De melding moet worden onderbouwd met een vastgesteld bestuursformatieplan (inclusief de instemming van de P(G)MR). Stuurt u dit zekerheidshalve dus mee met de melding. Daarnaast dient de melding een beschrijving te bevatten van de voorgenomen maatregelen om plaatsing in het rddf en gedwongen ontslagen te voorkomen.
Als een melding niet tijdig wordt gedaan, kan later ook nog gemeld kan worden met een onderbouwing waarom van de termijnen is afgeweken. Daarbij dient de visie van de P(G)MR te worden vermeld. Een te late melding kan echter niet leiden tot een kortere periode van rddf-plaatsing. Die blijft altijd een geheel jaar.