Hoe zit het met examentrainingen, excursies en andere activiteiten die niet door gaan door de coronacrisis en/of door het niet door gaan van de lessen, de centrale eindexamens etc.?
Het gaat hier om overeenkomst die niet nagekomen worden. De vraag is dan of sprake is van overmacht. Ook is het de vraag of er een reden is de overeenkomst te ontbinden. Dat zou tot gevolg moeten hebben dat de betaling teruggestort moet worden. Overmacht en ontbinding sluiten elkaar niet uit. De huidige situatie van de Coronauitbraak en de maatregelen die getroffen zijn om deze uitbraak te vertragen zullen in veel gevallen leiden tot overmacht. Daar zal ook niet snel discussie over ontstaan. Als er geen centraal eindexamen is kan de daarop gerichte examentraining ook niet door gaan. Wanneer de bus niet mag rijden of het vliegtuig niet mag vliegen kan de excursie of de reis ook niet doorgaan.
Maar wie gaat dat betalen?
De discussie zal gaan over voor wiens rekening de kosten in dat geval blijven. Bij dit soort discussies dient er altijd eerst naar de overeenkomst en de eventueel daarop van toepassing zijnde algemene voorwaarden gekeken te worden. De wet bevat regelend recht. Dat kan door afspraken die partijen maken opzij worden gezet. Kijk dus eerst wat de overeenkomst en/of de algemene voorwaarden zeggen over de situatie dat de leverancier/dienstverlener de dienst of het product niet kan leveren.
Wat is de positie van de onderwijsinstelling in zo’n situatie?
Bij examentrainingen, excursies en reizen is het vaak zo, dat de overeenkomst is gesloten tussen ouders en leverancier. De school organiseert en bemiddelt maar de ouders betalen de factuur.
Krijg ik mijn geld terug voor een examentraining die ik niet gebruik of voor een reis die ik niet maak?
In de eerste plaats hangt dit af van de overeenkomst. Afgezien daarvan zien we dat bedrijven veel werken met vouchers. Als ze reeds betaalde bedragen terugstorten lopen ze namelijk het risico dat ze failliet gaan. Simpel gezegd geeft de schuldenaar zijn wederpartij door middel van die voucher een tegoedbon op basis waarvan hij de verschuldigde dienst later alsnog zal leveren.
Maar volgend jaar doe ik geen eindexamen meer!
Vouchers zijn bij examentrainingen en reizen inderdaad lastig omdat de betrokken ouders het volgende schooljaar mogelijk geen gebruik meer kunnen maken van zo’n voucher. Indien de leerling dit jaar voor zijn eindexamen slaagt, heeft men niets aan een voucher voor volgend schooljaar.
Kan de school hier dan nog iets betekenen?
Een praktische oplossing kan zijn dat de school deze vouchers overneemt en die dan volgend schooljaar verkoopt aan een nieuwe lichting ouders. Dit deed bijvoorbeeld Notre Dame des Anges in Ubbergen. Vouchers zijn namelijk vaak overdraagbaar. Voor de school is hier uiteraard enig risico aan verbonden, want wat deze situatie ons in ieder geval leert, is dat de toekomst onvoorspelbaar is. De school heeft in onze optiek echter in bepaalde gevallen ook wel een verantwoordelijkheid, met name bij excursies. Soms zijn deze een verplicht onderdeel van het programma, soms ligt er informele druk op ouders om hun kinderen hieraan deel te laten nemen. Bij examentrainingen ligt dat iets anders. Dat is puur een service voor ouders die voor hun kind extra voorbereiding op het examen willen inkopen.
Kan Brussee Lindeboom advocaten nog iets voor mij doen?
Uit het voorafgaande blijkt dat een algemeen antwoord niet valt te geven. Bij concrete situaties, zeker wanneer er discussie is tussen de verschillende partijen, kunnen wij advies op maat geven en/of met de betrokken partijen meedenken over een goede oplossing.