De coronamaatregelen (de quarantaineplicht bij gezondheidsklachten) kunnen ertoe leiden dat er geen leerkrachten beschikbaar zijn voor het klassikale onderwijs. Mag een school leerlingen dan naar huis sturen?
Ziekte of afwezigheid van personeel ontslaat scholen niet van de zorgplicht die zij jegens hun leerlingen hebben. Scholen zullen dus in beginsel onderwijs moeten blijven verzorgen. Die zorgplicht kan echter – zeker in de gegeven omstandigheden – worden ingevuld door klassen samen te voegen (zij het dat dat weer tot vollere klassen en daarmee tot toename van besmettingsrisico’s leidt), de inzet van een onbevoegde leerkracht of onderwijsassistent (onder supervisie van een bevoegde leerkracht) of door middel van afstandsonderwijs. Mogelijk dat de met lichte gezondheidsklachten uitgevallen leerkracht “gewoon” vanuit huis digitaal les kan blijven geven, al dan niet aangevuld met thuiswerkpakketten vanuit de school.
Heeft een school bij lesuitval ook een (wettelijke) opvangplicht?
Nee. Dat een school beleid moet hebben omtrent de invulling van de onderwijstijd, impliceert niet dat ouders jegens de school recht hebben op x uur schooltijd overeenkomstig de vastgestelde onderwijstijd. Lesuitval is (dus) in de eerste en laatste plaats een probleem in het kader van het te verzorgen onderwijs. Er geldt bij lesuitval geen opvangplicht ten behoeve van de ouders van de leerlingen.
Wel heeft het primair onderwijs de wettelijke plicht (artikel 45 WPO) om op verzoek van ouders – en op hun kosten – in tussenschoolse en buitenschoolse opvang te voorzien. Bij lesuitval kan die opvang op zich ook gewoon doorgaan, zij het dat die opvang dan minder zinvol is als de kinderen tijdens schooltijden noodgedwongen thuis zouden zijn. Artikel 45 lid 2 verplicht scholen de verlangd ook opvang tijdens schooltijden te organiseren op doordeweekse niet-schooldagen. Incidentele lesuitval maakt van een schooldag geen niet-schooldag, zodat het tweede lid niet op die situaties kan worden toegepast. Echter, ook als dagen waarop de lessen zijn uitgevallen als niet-schooldagen in de zin van de artikel 45 lid 2 WPO moeten worden aangemerkt, dan zijn de kosten van opvang voor rekening van de ouders.