De al jaren slepende discussie tussen een groot aantal besturen in het primair onderwijs en OCW (in de persoon van DUO) over de leerlinggewichten heeft eind 2017 een onverwachte climax bereikt. DUO heeft in 2015 door accountantskantoor Deloitte onderzoek laten verrichten naar de hoogte van het door de scholen opgegeven leerlinggewicht dat op basis van een verklaring van de ouders van de leerling over hun eigen opleidingsniveau wordt vastgesteld. Als uit het onderzoek bleek dat die verklaring onvolledig was of niet klopte, kon op basis van een nieuwe ouderverklaring toch nog een hoger leerlinggewicht worden toegekend.
Tegen de nieuwe vaststelling was bezwaar mogelijk. Zolang het bezwaar liep konden scholen nog steeds nieuwe verklaringen indienen. DUO is de afwikkeling van die bezwaarschriften vanaf eind november 2017 plotseling enorm – in onze opvatting onaanvaardbaar – gaan versnellen. Normaal gesproken stuurt DUO na de motivering van het bezwaar een uitnodiging voor een hoorzitting. Tot elf dagen vóór die hoorzitting kunnen nog nieuwe stukken – in dit geval dus nieuwe ouderverklaringen – worden ingediend. In dit geval heeft DUO er echter voor gekozen om de hoorzitting achterwege te laten, kennelijk met als doel om nog vóór 1 januari 2018 een definitieve beslissing op bezwaar te nemen.
Inhoudelijk lijkt er nauwelijks naar de bezwaren te zijn gekeken. In ieder geval is een groot aantal bezwaren waarin nieuwe ouderverklaringen waren ingediend meteen (gedeeltelijk) gegrond verklaard. Omdat dit tot een hoger leerlinggewicht en hogere bekostiging leidt, kunnen we die scholen daarmee feliciteren. In een aantal gevallen is het bezwaar echter direct (gedeeltelijk) ongegrond verklaard, dus zonder dat dit bezwaar mondeling kon worden toegelicht en zonder dat nadere stukken en argumenten konden worden ingebracht. De gevallen waarin tot aan de motivering nog geen nieuwe ouderverklaringen waren ingediend, zijn geheel ongegrond verklaard. Wij vinden dat OCW en DUO hier in strijd met de Algemene wet bestuursrecht gehandeld hebben. Scholen lopen hierdoor vele miljoenen euro’s rijksbekostiging mis waar ze gewoon recht op hebben.
In de gevallen waarbij ons kantoor betrokken is, zullen wij namens de schoolbesturen beroep instellen. Schoolbesturen die zelf bezwaar hebben ingediend roepen wij op om ook in beroep te gaan. Indien die besturen dat willen, kan ons kantoor hen daarbij adviseren en bijstaan. Het is zaak om snel te handelen. De beroepstermijn van zes weken zal – voor zover onze waarneming strekt – in de meeste gevallen in de laatste week van januari verstrijken.