Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) heeft op 7 juni 2018 een negatief bindend studieadvies, afgegeven door een Examencommissie van de Hogeschool van Amsterdam en in stand gelaten door het College van Beroep voor de Examens (CBE) van die instelling in stand gelaten, vernietigd. Met deze uitspraak passeerde het CBHO de – ook in zijn eigen rechtspraak wel terug te vinden – voorwaarde van vroegtijdige melding van de persoonlijke omstandigheid. Voor de student had Job Keijser van Brussee Lindeboom Advocaten dat ook mede aan de hand van een analyse van de jurisprudentie van het CBHO bepleit. U vindt de uitspraak hier: Uitspraak CBHO 2017226.
De student kwam drie studiepunten te kort, die hij was misgelopen omdat hij verzuimd had zich in te schrijven voor de laatste tentamenmogelijkheid van het bewuste vak. De student weet dit aan zijn AD(H)D. De Examencommissie had het beroep van de student op persoonlijke omstandigheden verworpen, omdat de student zijn functiebeperking niet tijdig had gemeld bij de studentendecaan. De Examencommissie en het CBE waren van mening dat de opleiding daardoor niet meer de mogelijkheid had te beoordelen of de studievertraging het gevolg was van de functiebeperking, terwijl ook geen ondersteunende maatregelen meer konden worden geboden. Het door de student ingebrachte deskundigenverklaringen konden de Examencommissie en het CBE niet op andere gedachten brengen.
Het CBHO oordeelde echter anders. Uit de ingebrachte deskundigenverklaringen bleek dat de student door zijn AD(H)D beperkt was in aandacht, planning, organiseren en concentratie, wat zich onder meer uitte in duikgedrag, vermijding en ontkenning van problemen. Waar zowel het niet tijdig inschrijven als het geen contact onderhouden past in dat beeld van door AD(H)D veroorzaakt gedrag, had de Examencommissie het causaal verband niet onaannemelijk mogen achten.
Vanzelfsprekend zal in iedere situatie weer de concrete feiten en omstandigheden moeten worden bezien, maar duidelijk is dat het niet vroegtijdig melden van persoonlijke omstandigheden niet fataal hoeft te zijn om een bindend studieadvies aan te vechten. Wilt u meer informatie of zit u met een vergelijkbare situatie, neemt u dan contact op met ons op!